
Moms – Værd at vide som selvstændig!
Hvad er moms?
Moms er en afgift som du skal tillægge dine produkter eller ydelser inden du sælger dem.
De fleste virksomheder skal afregne moms og kun moms.
Men der er typer af ydelser der er momsfrie og derfor ikke skal afregne moms – men i stedet betale lønsumsafgift. Disse regler gælder for bestemte typer af virksomheder.
Det kan for eksempel være:
- Undervisning på skoler og videregående uddannelser
- Kursusvirksomheder, hvis der er tale om faglig uddannelse, men ikke har økonomisk gevinst
- Honorar til skuespillere og musikere
- Forskellige aktiviteter der er momsfrie
- Hospitalsbehandling, fysioterapi, lægevirksomhed
- Forsikringer
Der er virksomheder der afregner både moms og lønsumsafgift.
Er du i tvivl om du er en af de virksomheder der ikke skal indberette moms – kan du altid ringe og spørge SKAT eller tjekke deres hjemmeside SKAT.dk, så får du hjælp.
Får du dine fradrag? ellers kan du onlinekursuset
Sådan er reglerne for momsregistrering.
Er du selvstændig erhvervsdrivende skal du som hovedregel sørge for at momsregistrere din virksomhed.
Det gør du på virk.dk. Når du har registreret din virksomhed, vil du få et CVR-nr og et registreringsbevis.
Har du en omsætning på under 50.000 kroner indenfor 12 måneder bestemmer du selv om du vil registreres for moms.
Vælger du at registrere dig for moms skal du indberette og betale også selvom du sælger for under 50.000 kroner.
Ved du på forhånd at du kommer til at sælge for over 50.000 kroner indenfor 12 måneder, skal du registrere dig senest 8 dage inden du starter din virksomhed.
Salgsmoms
Salgsmoms i fagsprog kaldes for udgående moms.
Momsen er på 25% som du skal tillægge prisen på det produkt eller ydelse du sælger.
Eksempel:
Du sælger en vare på 1000 kroner. Momsen på 25% udgør så 250 kroner som du lægger oven i prisen. Din faktura kommer så til at lyde på 1.250 kroner.
De 1.250 kroner er det beløb din kunde skal betale. De 1.000 kroner er omsætningen i din virksomhed. De 250 kroner bliver lagt oven i balancen sammen med momsen på alle dine andre salg.
Det er vigtigt at du husker at opkræve moms på alle dine salg. Det nemmeste er at benytte dig af et økonomisystem (jeg vil anbefale dig e-conomic) – så beregner systemet automatisk momsen for dig på fakturaen.
Når du skal indberette din moms, finder du beløbet på balancekontoen “udgående moms”.
Bruger du et økonomisystem til at bogføre i, så kan du i de fleste tilfælde trække et momsgrundlag. På momsgrundlaget står de tal du skal bruge til indberetningen af moms for en bestemt periode.
Købsmoms
Købsmoms kaldes også for indgående moms.
Stort set alt hvad du køber af varer og ydelser til din virksomhed her i landet, betaler du 25% moms af.
Som momsregistreret virksomhed får du fradrag for købsmomsen.
Du skal være opmærksom på, at der er særlige regler for hvor meget af momsen du kan fratrække på for eksempel
- Restaurantbesøg 25%
- På hotelregninger uden specifikation af udgiften til morgenmad ydes ingen momsrefusion, med mindre det fremgår at morgenmaden er gratis. Er fakturaen specificeret, er der fuld moms på overnatning og 25% af momsen på morgenmaden.
- Blomster, vin og øvrige gaver; ingen moms.
- Kaffe, te og vand til personalet; ingen moms.
- Julegaver til udvalgte kunder og forretningsforbindelser. Hvis gaven koster mere end 100 kroner og kan spises og drikkes, er momsfradraget 25% af momsen.
- Julegaver til kunder og forretningsforbindelser under 100 kroner ex. moms og udstyret med logo betragtes som reklame og derfor fuldt fradrag.
For at bogføre din moms korrekt, skal du være opmærksom på om det er den rigtige momskode du bruger.
Ligesom med salgsmomsen får du saldoen på købsmomsen for en given periode, når du trækker dit momsgrundlag ud af økonomisystemet.
Dokumentation og bogføring
For at du kan trække dine indkøb fra i dit virksomhedsregnskab, skal du kunne dokumentere købet med en korrekt udfyldt faktura eller kassebon. Køber du en vare for over 3.000 kroner, skal du altid have en fuld faktura hvis du vil kunne fradrage købet.
Vær opmærksom på at dine købsfaktura skal opfylde skats krav, ellers kan Skattestyrelsen nægte at godkende dit momsfradrag.
Husk det er altid fakturadatoen der bestemmer hvornår du skal bogføre købsfakturaen i dit regnskab, også selvom du endnu ikke har betalt for den vare eller ydelse du har købt.
Vil du vide mere om regnskab? – læs mere her
Vil du blive klogere på hvilke fradrag du kan benytte dig af så se mere her
Hvornår skal du indberette moms?
Det første 1 ½ år skal du indberette og betale din moms hvert halve år. Så længe du har en årsomsætning under 5 millioner kroner fortsætter du med halvårsmoms.
Er din momspligtige omsætning mellem 5 og 50 millioner om året skal du afregne og betale moms kvartalsvis.
Når din momspligtige omsætning når over 50 millioner årligt, skal momsen afregnes og betales månedsvis.
Sælger du varer i EU uden moms, skal du indberette dette beløb hver måned, du skal kun indberette de måneder du har salg.
Du får altid besked fra skat i din mailboks om hvilken dato du skal indberette og betale din moms. Så det er en god ide at holde øje med din indbakke.
Du kan også finde datoerne på SKATS hjemmeside.
Ønsker du en kortere afregningsperiode for moms, kan du ændre din momsperiode på virk.dk. Det er kun muligt at forkorte din momsperiode ikke forlænge den.
Har du i en given momsperiode ikke nogen moms at indberette – skal du altid sørge for at lave en nulangivelse. Elles kommer du til at betale et gebyr.
Har du indberettet men ikke betalt momsen, får du et gebyr oveni og der vil blive tilskrevet renter af den skyldige moms.
For at du kan beregne din moms, er du nødt til at sørge for at dine bilag er bogført. Er du i tvivl om hvor de forskellige poster står i dit regnskab, så kan det være en god ide at anskaffe dig “Regnskabskursus for Selvstændige”. Kurset er online og du kan se det igen og igen.
Her vil du lære alt det du som selvstændig bør vide om regnskab, hvordan du undgår at snyde dig selv, cases på de største fejl selvstændige begår, hvordan du stiller krav til din bogholder og hvordan du passer på dig selv som selvstændig.
Er du i tvivl om hvad du skal stille op med de forskellige typer af moms? Og hvordan du nemt sikre dig, at du gør det rigtige? Er du sikker på du får alle de fradrag du kan få? Så tjek det her ud
Mange hilsner
Jette Martine Beck
Coach og Mentor speciale penge og økonomi, Iværksætter, Regnskabskonsulent
Flere tips følg mig på Facebook og på Instagram – her kommer løbende opslag med input om regnskab og økonomi.
Mere læsestof: Regnskab kan mere end du tror
Mere læsestof: Økonomisk frihed