fbpx

Donationer og Konkurrencer

Hej Jette Martine 🙂

Hvordan forholder man sig til donationer og konkurrence præmier i sit regnskab, hvordan skal det bogføres? 🙂

Hilsen Jeanette Falck – jeanettefalck.dk

 

Hej Jeanette,

tak for dit virkelige gode spørgsmål.

 

Donation via mobiltelefon

Når du som selvstændig betaler donationer via din mobiltelefon, skal du kontere beløbet væk fra telefon og over på din konto for donation (hvis du kan trække det fra), eller på din pr

ivatkonto (hvis du ikke kan trække det fra).

 

Donationer som virksomhed

Donationer betragtes som gaver, som ikke direkte er knyttet til en modydelse, i modsætning til sponsorater. En modydelse betyder, at en udgift skal kunne give “erhverve, sikre og vedligeholde indtægten” i din virksomhed for at du kan trække den fra. Der skal altså være en god grund til at du vil donere. Bogføringen i dit regnskab afhænger af hvordan du vælger at donere.

 

Donationer som reklame

Du kan ubegrænset bidrage til velgørende formål, hvis dit bidrag anses for en almindelig driftsomkostning eller for en reklameudgift.

Her skal du sikre dig at der skal være en direkte sammenhæng mellem donationen og din erhvervelse af indkomst. Det vil sige, at du skal kunne se forbedring i din indkomst. Bruger du din donation i reklameøjemed, skal det være tydeligt det kan være på trykt materiale eller din hjemmeside.

En anden mulighed er at du tilbyder dine kunder en varer, hvor en mindre del af deres betaling går til velgørenhed. Dine kunder betaler det fulde fakturabeløb og du sender det mindre beløb videre til velgørenhed. Igen skal du være tydelig omkring din donation på trykt materiale eller din hjemmeside.

En tredje mulighed. Der er virksomheder der har erstattet julegaven til kunderne med donation til velgørenhed. Opnår virksomheden en pasende omtale af gaveydelsen, kan beløbet fratrækkes som reklameudgift. Husk at være tydelig omkring at du donere.

Det kan være en god ide at spørge SKAT, om de betragter din donation som reklame altså om det fradragsberettiget, inden du bruger for mange penge på den del.

Virksomheder få fradrag for bidrag eller donation til velgørende organisationer, du skal blot opgive dit CVR nr. til organisationen, så denne kan indberette fradraget til skat, her er der en beløbsgrænse 16.600 kr (2020). Se link til Skats liste over hvilke organisationer og foreninger du kan støtte.

Donation som privatperson

Alternativt kan du benytte dig af fradrag på din egen selvangivelse. Her kan du maksimalt fradrage 16.600 kr. (2020). Du får automatisk dit fradrag, hvis du har givet foreningen dit cpr.nr. Fradraget er så knyttet til dig personligt og ikke til din virksomhed.

SKAT har en liste over hvilke organisationer/foreninger, som er godkendt til at modtage denne type tilskud. Se listen ved at trykke på dette link og rul lidt ned af siden.

Donationer er momsfrie

 

Konkurrence

Offentlige konkurrencer, der udbydes bredt for eksempel på Facebook, er normat omfattet af reglerne om gevinstafgift.

Betaling af gevinstafgift

  1. Konkurrencen skal være offentlig
  2. Deltagelse skal være gratis
  3. Der skal være et element af tilfældighed ved konkurrencen, lodtrækning

Afgiftens størrelse og betaling

Gevinstafgiften udgør 17,5% af den del af gevinstens værdi, der overstiger 750 kroner.

Bruger du dine egen produkter som gevinst – skal du beregne afgiften af handelsværdien, altså salgsværdien.

Du skal anmelde dig til registrering for gevinstafgift på virk.dk ved brug af blanket 29.063. Senest 15 dage efter, resultatet af konkurrencen foreligger, skal angivelsen og betalingen være foretaget. Det gør du via TastSelv Erhverv.

 

 

Mange hilsner

 

 

 

 

Jette Martine Beck

Coach og Mentor med speciale Penge og Økonomi, Iværksætter, Regnskabskonsulent

Har du læst Regnskab – kan mere end du tror

eller Moms – værd at vide som selvstændig

Du kan få en masser af viden og info ved at følge mig på Facebook eller Instagram