
Budget – virksomhed
Budget for virksomheder hvad, hvorfor og hvordan?
Hvad er et budget?
Et budget giver dig overblik over dine forventede indtægter og udgifter. Budgetter viser dig om du kan leve af din virksomhed – altså om din virksomhed er levedygtig. Et budget viser dig også hvor stort et kapitalbehov du har brug for. Et budget er et vigtigt værktøj for dig selv, det er her du kan se om du kan tjene penge på din virksomhed.
Et budget skal ligesom dine øvrige forretningsplaner laves med omhu, det skal være gennemarbejdet og frem for alt realistisk.
Via budgettet kan du finde ud af om du skal låne penge til din virksomhed. Det er også en mulighed at finde nogle investorer.
Skal du den vej kommer du ikke uden om budget, det er bankernes og investorernes redskab til at se om de vil sætte penge i dit projekt. Budgettet bruges også til at holde øje med om du når dine mål, har du rådgivere til at hjælpe dig bruger de det også til sparring og vejledning.
Et budget kan bestå af flere ting, afhængig af hvor du er i din virksomhed:
- Driftsbudget
- Salgsbudget
- Balancebudget
- Likviditetsbudget
- Privatbudget
- Investeringsbudget
- Etableringsbudget
Driftsbudget eller resultatbudget
Det består af dine forventninger til virksomheds omsætning (indtægter) og både de faste og de variable omkostninger. Det viser om du er i stand til at tjene penge, altså generere et overskud.
Hvor langt frem du skal lave dit budget, afhænger af hvad dine investorer eller bank kræver. Men du skal forvente mindst 2 år gerne 3 eller 5 år.
At lave budget og forudse hvad der sker så lang tid frem, er svært. Men det er en god øvelse og gør samtidig at du sætter dig nogle helt konkrete mål. Du har altså noget at arbejde hen imod. Husk at være realistisk.
Ofte er det sådan, at de virksomheder der bruger tid på at lave budgetter, kommer længere. Når du kender dine mål, har du noget at gå efter. Har du ikke nogen mål, kan den ene dag nemt tage den anden.
Vil du gerne i gang med at lave budgetter til din virksomhed? Men ikke lige ved hvor du skal starte, så kan du se datoen for næste kursus "Budget for virksomheder" - her lærer du at lave budget samtidig med at du får hjælp til at lave dit eget
Salgsbudget
Salgsbudgettet er vigtigt for dig der vil optimer dit salg.
Salgsbudgettet giver dig ikke kun overblik over virksomhedens forventede indtjeninger. Du kan med stor fordel bruge det som styringsværktøj for at opnå det salg du ønsker. I salgsbudgettet samler du dine tanker, ønsker og salgsmuligheder i tal du kan arbejde ud fra til næste år.
Salgsbudgettet er guld værd i forhold til din markedsføring. De to ting hænger uløseligt sammen.
Kom med på næste kursus/workshop hvor du lærer om salgsbudget og arbejder på dit eget "Budget for virksomheder"
Balancebudget
Balancebudgettet viser virksomhedens forventede aktiver og passiver (gæld). Altså hvordan dine aktiver er finansieret (passiverne).
Når du laver et balancebudget, skal det være for samme periode som dit driftsbudget. Når du har dit balancebudget, kan du også se hvad du forventer at skulle betale i moms og i skat.
Vil du vide mere om regnskabsopbygning og hvad du skal være opmærksom på, kan du benytte dig af online Regnskabskursus for Selvstændige.
Likviditetsbudget
Likviditetsbudgettet giver dig overblik over hvad de penge du har stående på bankkontoen er øremærket til.
Du skal tage alle dine indtægter og udgifter med i budgettet. Husk også betalingerne til moms og skat. Når du lægger dine indtægter og udgifter ind i likviditetsbudgettet, er det vigtigt at du har styr på betalingsbetingelserne.
Dine udbetalinger falder ofte lidt i klumper, derfor skal du ikke bruge samme beløb hver måned. Det kan for eksempel være at du betaler alle din forsikringer en gang om året.
Dine indtægter kan også falde uregelmæssigt, også kalde sæsonudsving.
Det er dit cashflow du får styr på måned for måned, når du laver dit likviditetsbudget. Ved at have styr på dit cashflow, falder du ikke i fælden ”tømmer hele tiden bankkontoen”.
Likviditetsbudget er lidt mere kompliceret, men det kan du lære her. På kurset arbejder du på dit eget likviditetsbudget og kan få hjælp til det.
Privatbudget
Dit privatbudget viser dig hvor mange penge du har brug for at kunne trække ud af din virksomhed for at kunne betale alle dine private regninger, såsom husleje men også dine leveomkostninger.
Lav dit privatbudget så realistisk som muligt og læg også her beløb ind til uforudsete udgifter. (Dem får vil alle ind i mellem).
Når du har dit privatbudget, kan du sammenligne med dit driftsbudget og se om overskuddet kan dække dit privatforbrug. Det er nødt til at hænge sammen, ellers må du justere.
Investeringsbudget
Et investeringsbudget bruges typisk hvis du skal investere i for eksempel maskiner der kan være meget omkostningstunge.
Du skal selvfølgelig tage højde for investeringer i dine øvrige budgetter. Investeringsbudget giver dig overblik over de større investeringer du forventer at sætte i gang.
Etableringsbudget
Laves og bruges, når du skal starte en virksomhed op. Når du lavet dette budget, bliver du tvunget til at overveje alle omkostninger der måtte være for dig og din virksomhed i opstartsfasen.
Du får overblik over hvor mange penge du har brug for til opstart.
Opstartsfasen tager længere tid og koster flere penge end du regner med.
Hvad skal du bruge budgetter til?
Det giver dig et godt overblik over din virksomhed, hvor du er på vej hen og hvad det har af omkostninger. Skal du i banken eller have investorer, kommer du ikke udenom dem.
Budgetter er et supergodt arbejdsredskab til dig selv.
Det er en sund øvelse at lave budget, det får dig til at se din virksomhed fra oven. Det kan sætte ideer i gang, og være med til at justere din forretningsplan. Det er ikke nødvendigvis nemt at sætte sig ned og finde frem til hver enkelt lille omkostning. Det giver dig en unik mulighed for hurtigt at sætte ind og justere, hvis noget viser sig ikke at være som forventet.
De første år er det ikke så nemt at lægge budgetter, fordi både salg og udgifter er usikre og du mangler nogle tidligere regnskabstal at læne dig opad. Men det kan godt lade sig gøre og det er en god måde at komme i gang med din virksomhed på. I budgetprocessen kommer du til at tage stilling til rigtig mange ting du ellers ikke ville have tænkt over.
Har du lavet en markedsanalyse, har du en god fornemmelse her. Omkostninger som indkøb af varer, husleje og lønninger skal med.
Ved du ikke helt præcist hvad du skal have med, så benyt dig af en skabelon. Sørg for at få det hele med. Brug for hjælp? jeg hjælper dig gerne.
Du kan også hoppe med på kurset "Budget for virksomheder" Her får du teori og arbejder du med dit eget driftsbudget og likviditetsbudget. Du får hjælp til dine egne budgetter. Forudsætning for at være med er ingen.
Med venlig hilsen


Coach og Mentor speciale Penge og Økonomi, Iværksætter, Regnskabskonsulent
Hvordan kommer du i gang?

Business Mentor Forløb
Få personlig hjælp til at få lavet de budgetter du har brug for i din virksomhed.

Budgetkursus for virksomheder
Kom godt igang med 1 dags kursus, hvor du har mulighed for at arbejde på dit eget budget

Regnskabskursus for Selvstændige
Onlinekursus - få basisviden om regnskab og hvilken betydning det har for din virksomhed